051 31 23 25

mail ons

Français  On parle Français!

Français  We speak English!

ballon
051 31 23 25 - info@warmeluchtballon.be - Français - Français

In de kijker

Omega blokkade voorbij - terug meer kans voor ballonvaarten

Eerder postten we onderstaand bericht, waarbij door een steeds te krachtige wind bijna geen ballonvaarten mogelijk waren. Intussen is dit weerbeeld voorbij, en maken we plaats voor perioden met veel betere windsnelheden. Wenst u een ballonvlucht te boeken, contacteer ons dan gerust om een datum in te plannen.

 

 

We krijgen vaak de vraag hoe het komt dat mensen dit jaar nog niet veel luchtballonnen zagen.

Wel, we zitten al enkele weken in een periode met vaak een te krachtige wind uit het NoordOosten. Reden hiervoor is een hogedrukgebied dat al een tijdje boven regio Schotland hangt. Op het weerbericht hoor je tegenwoordig af en toe het begrip 'omega blokkade': het is alsof het weer 'geblokeerd' zit. De drukgebieden bepalen ons weer, en als de drukgebieden lange tijd onveranderd blijven krijgen we tijdens een langere periode hetzelfde type weer. Dit wordt bedoeld met die 'blokkade'.

In het geval van het weerbeeld dat we nu hebben, is dit gelukkig 'mooi' weer, maar helaas voor de ballonvaart met teveel wind. Op weerkaarten kan je isobaren zien: dit zijn lijnen met gelijke luchtdruk. Door drukverschillen heb je wind. In een gebied waar isobaren dicht bij elkaar staan (veel luchtdrukverschil), heb je meer wind. De laatste weken hebben we door het hogedrukbebied dat boven Schotland hangt in onze regio een krachtige NoordOosten wind. Deze te krachtige wind maakt het jammer genoeg vaak onmogelijk voor luchtballonnen om te kunnen vliegen.

Hoe ontstaat nu die omega blokkade? Hiervoor moeten we gaan kijken naar de 'straalstroom', ook wel 'jet stream' genoemd. Dit is een heel krachtige wind op grote hoogte (tussen de 9 en de 14 kilometer), en haalt grote snelheden van wel 400km per uur. Deze buisvormige wind stroomt van west naar oost, en ontstaat door temperatuursverschillen tussen de Noordpool en de Evenaar. Deze stroom kronkelt, en in zo'n kronkel ontstaat een drukgebied. Zo'n kronkel kan dagenlang op een zelfde positie liggen. De straalstroom is trouwens ook belangrijk voor de luchtvaart: vliegtuigen gebruiken deze om minder verbruik te hebben als ze er met meewind doorheen vliegen. Ook voor de ballonvaart was deze belangrijk: de recordpogingen om rond de wereld te vliegen in de jaren '90 met Rozière ballonnen gebeurden ook in de straalstroom (bekende ballonvaarders zoals Wim Verstraeten, Bertrand Piccard, Brian Jones gebruikten de straalstroom voor hun recordpoging).

De 'omega' blokkade heeft z'n naam te danken aan de vorm: 'Omega' komt van de Griekse letter omega: de luchtstroom loopt van west naar oost via een omegavormige kronkel.

Het is even een periode van minder vluchten, omdat we enkel bij veilig stabiel weer kunnen ballonvaren. Maar geen nood: ongetwijfeld zullen de weersparameters beteren en kunnen we genieten van adembenemende ballonvaarten in goede rustige en stabiele condities.

Geplaatst op: 09.06.2023

terug naar overzicht